24. joulukuuta 2008
12. joulukuuta 2008
Avointa rakkautta LeWeb '08:ssa
Ehkä vuoden paras paneelikeskustelu käytiin viikolla LeWeb '08 tapahtumassa Pariisissa. Paneelissa puhuttiin tulikuumasta aiheesta verkkoyhteisöt, yhteisösovellukset ja avoimuus. "Open is the New Black". Samalle sohvalle oli saatu suostuteltua kaikki yhteisöllisyys- ja avoimuuskilpailun kiistelevät osapuolet eli paikalla olivat Googlen David Glazer, SixApartin David Recordon, MySpacen Max Engel, Facebookin Dave Morin ja Microsoftin Jeff Hansen. Keskustelua johdatteli erinomaiseen tyyliin Marc Canter. The SocialWeb.tv:n tallenne tapahtumasta: "Open Love from Le Web".
Hyviä kysymyksiä oli paljon, vastauksia vähemmän. Mielenkiintoinen keskustelu silti. Aiheeseen liittyen, Tietoviikko uutisoi marraskuussa: Facebook ei vieläkään leiki Googlen kanssa. Ei leiki niin, eikä halua leikkiä juuri muidenkaan kanssa. Niin paitsi Microsoftin ja mitä siitä seuraa, kun kaksi koulukiusaajaa lyöttäytyy yhteen... No onneksi toivoa paremmasta on olemassa.
Tuossa blogin sivupalkissa on ollut jo jonkun aikaa esillä Google Friend Connect API-demo. Mukana ei vielä ole oikeita aktiivisia toimintoja mutta niitäkin tulee kyllä. Päivitän ensin Cascadeus Opaskarttasivuston uuteen muotoon ja siellä kamukytkentä otetaan käyttöön ekana. Kannattaa seurata tilannetta.
10. joulukuuta 2008
MIK:n kerhopäivä 2008
Jos olet tulevana lauantaina Helsingissä, Malmin Ilmailukerhon järjestämä tapahtumapäivä on oiva ohjelmanumero ja vierailukohde kaikille lentokoneista ja virtuaali-ilmailusta kiinnostuneille. Esillä on mm. MIK:n hieno Cessna 172 simulaattori.
Ensi lauantaina on mitä mainioin mahdollisuus päästä kokeilemaan Malmin Ilmailukerhon (www.mik.fi) Cessna 172 simulaattoria. Jo yli 1000 tuntia lentänyt OH-SIM on saanut kuluneen vuoden aikana mm. uuden audiopaneelin, Garmin GNS530 GPS:n ja sähkötrimmin. Simulentämisen ohessa on mahdollista tutustua kerhon toimintaan ja vaikka osallistua koneenpesutalkoisiin. Lisäksi glögi- ja piparitarjoilu!
- Aika: Lauantai 13.12.2008. Klo 11 alkaen.
- Paikka: Helsinki-Malmin lentoasema, Helsinki. Malmin Ilmailukerhon kerhotilat lentokonehallin luona. (kartta).
Valokuva © Malmin Ilmailukerho ry.
8. joulukuuta 2008
Katsauksessa SketchUp 7
SketchUp, mikä ihmeen SketchUp? SketchUp on Googlen tekemä Mac- ja Windows-tietokoneisiin tarkoitettu monipuolinen ja helppokäyttöinen 3D mallinnusohjelma. Create cool stuff with Google SketchUp.
Ohjelman ilmainen jokapojan perusversio soveltuu monenlaiseen pieneen ja isoon suunnittelutarpeeseen. Esimerkiksi pihapuutarhan sommitteluun, huonekalujen sovittamiseen huoneistoon tai oman talon mallintamiseen Google Earth maailmaan. SketchUp 7:n maksullinen Pro-versio on ammattilaisten täysiverinen työkaluohjelmisto extraherkuilla. Do you need Pro?
Tekijätyöryhmän mukaan pääpaino versio 7:n kehittelyssä oli madaltaa aloituskynnystä ja suoraviivaistaa ohjelman käyttöä, eikä niinkään lisätä mukaan valtavasti uusia mullistavia ominaisuuksia. Valinta on ymmärrettävä, vaikka osa käyttäjistä olisi halunnut ohjelman edelleen laajenevan uusille alueille. Nyt kun perustukset on kunnossa, ohjelmaa on jatkossa helpompi kehittää ja kasvattaa haluttuun suuntaan. SketchUp 7 vaikuttaakin ryhdikkäämmältä, vakaammalta ja vikkelämmältä. Asennus sujuu sukkelasti. Jos koneessa on ennestään versio 6, SketchUp 7 asentuu vanhan version rinnalle. Molemmat ohjelmaversiot ovat näin käytettävissä eikä siirtymävaiheen yhteensopivuusongelmia tarvitse pelätä. Vaikka uusia suuria toiminnallisuuksia on vähän, lukuisia pieniä yksityiskohtia on hiottu entistä paremmaksi. Mm. seuraavanlaisia uudistuksia on tehty:
- Dynaamiset komponentit. Esimerkiksi dynaamiseksi komponentiksi rakennettua tikapuuta voi venytellä vapaasti tikasvälin pysyessä aina vakiona. Tai mallissa olevia dynaamisia ovia ja ikkunoita voi availla klikkaamalla. Dynaamisia komponentteja voi käyttää molemmissa ohjelmaversioissa mutta teko onnistuu vain Pro-versiolla.
- 3D Mallinnusvarasto. Toisten tekemiä valmiita malleja voi etsiä ja hakea entistä helpommin Google 3D mallinnusvarastosta ja omatekemien mallien julkaiseminen käy myös kätevästi.
- Sivupohjat. Ohjelmaan voi tallentaa omia suosikkipohjia joihin on määritelty uuden työn tarvitsemat perusasetukset. Kuten tyyli, mittayksikkö ja katselukulma.
- Paikkatieto. Tarkan paikkatiedon liittäminen malliin on helpotettu.
- Tekijätiedot. 3D Mallinnusvarastossa julkaistun mallin tekijätiedot yhdistetään nyt Google tiliin. Näin teokset näkyvät tekijän julkisessa profiilissa muiden suurten saavutusten jatkona. Merkittävä yhteisöllisen ulottuvuuden parannus.
- Käyttöliittymä. Ohjelman yleiseen käytettävyyteen on kiinnitetty huomiota. Kuvakkeita, mittaikkunaa, aloitus- ja avustetoimintoja on paranneltu.
- Texturet. Mallin pinnoittaminen kuvatiedostolla on tehty helpommaksi ja käytössä on useita uusia ominaisuuksia ja apuvälineitä.
- Reunaviivojen käytös. Risteävät viivat katkaisevat pinnan nyt automaattisesti useaan osaan.
- Ruby API. SketchUp Ruby rajapintaa on myös uudistettu.
- Tyylirakentaja. Pro-versiossa on mukana nyt täysiverinen mallien piirtotyylin teko-ohjelma. Jos joku valmiista tyylimalleista ei miellytä, voi rakentaa ihan ikioman.
- LayOut 2. Pro-versioon kuuluu uusittu esillepano-ohjelma. Erittäin kätevä ja käytännöllinen toiminto valmiiden mallien hallintaan ja liittämiseen esityksiin ja julkaisuihin.
Lisää ohjelman hienouksista kertoo Google SketchUp Blog ja käyttävien kokemuksia ja kommentteja voi lukea SketchUcation yhteisöstä. Käyttöön liittyvää havainnollista video-opastusta taas antavat Google SketchUp For Dummies ja School - SketchUp. Neuvoja ja vinkkejä on helposti saatavilla kaikentasoisille käyttäjille eli jos tekninen piirrustus, suunnittelu ja mallintaminen kiinnostaa edes vain vähäsen, suosittelen kokeilemaan SketchUpia. Se on vänkä ja varsin koukuttava. A great day for 3D. Olen käyttänyt Google SketchUpia versiosta 5 alkaen ja hyvin tyytyväinen tuotteeseen. Ohjelma on täyttänyt toiveet niin, ettei muita kilpailevia ohjelmia ole tarvinnut enää vilkuilla. Kävi aivan samoin, kuin musiikkipuolella Ableton Liven kanssa...
Maistiaiseksi muutama mallikuva SketchUpilla tekemistäni Kuopion lentokenttäalueen rakennuksista:
4. joulukuuta 2008
Google Earth plug-in Macille
Google tarjoilee mieluisia joululahjoja. Ensin tuli SketchUp 7 ja nyt Google Earth plug-in Macille. Kiitos! Varsinkin karttaohjelman laajennusta on odotettu, kuin kuuta nousevaa. Pääsen viimein tekemään uudenlaisia versioita omista tuotoksista. Tekniikan suomiin huimiin mahdollisuuksiin voi käydä tutustumassa Google Earth API Demo Galleryssa.
What is the Google Earth API? The Google Earth Plug-in and its JavaScript API let you embed Google Earth, a true 3D digital globe, into your web pages. Using the API you can draw markers and lines, drape images over the terrain, add 3D models, or load KML files, allowing you to build sophisticated 3D map applications. If you have an existing Maps API site, you can 3D-enable your page with as little as one line of code.
Esittelyvideo YouTubessa - Google Earth API.
[The KML Handbook] [Google Static Maps] [Google Maps UI uudistui] [SketchUp 7]