8. joulukuuta 2008

Katsauksessa SketchUp 7

SketchUp, mikä ihmeen SketchUp? SketchUp on Googlen tekemä Mac- ja Windows-tietokoneisiin tarkoitettu monipuolinen ja helppokäyttöinen 3D mallinnusohjelma. Create cool stuff with Google SketchUp.

Ohjelman ilmainen jokapojan perusversio soveltuu monenlaiseen pieneen ja isoon suunnittelutarpeeseen. Esimerkiksi pihapuutarhan sommitteluun, huonekalujen sovittamiseen huoneistoon tai oman talon mallintamiseen Google Earth maailmaan. SketchUp 7:n maksullinen Pro-versio on ammattilaisten täysiverinen työkaluohjelmisto extraherkuilla. Do you need Pro?

Tekijätyöryhmän mukaan pääpaino versio 7:n kehittelyssä oli madaltaa aloituskynnystä ja suoraviivaistaa ohjelman käyttöä, eikä niinkään lisätä mukaan valtavasti uusia mullistavia ominaisuuksia. Valinta on ymmärrettävä, vaikka osa käyttäjistä olisi halunnut ohjelman edelleen laajenevan uusille alueille. Nyt kun perustukset on kunnossa, ohjelmaa on jatkossa helpompi kehittää ja kasvattaa haluttuun suuntaan. SketchUp 7 vaikuttaakin ryhdikkäämmältä, vakaammalta ja vikkelämmältä. Asennus sujuu sukkelasti. Jos koneessa on ennestään versio 6, SketchUp 7 asentuu vanhan version rinnalle. Molemmat ohjelmaversiot ovat näin käytettävissä eikä siirtymävaiheen yhteensopivuusongelmia tarvitse pelätä. Vaikka uusia suuria toiminnallisuuksia on vähän, lukuisia pieniä yksityiskohtia on hiottu entistä paremmaksi. Mm. seuraavanlaisia uudistuksia on tehty:

  • Dynaamiset komponentit. Esimerkiksi dynaamiseksi komponentiksi rakennettua tikapuuta voi venytellä vapaasti tikasvälin pysyessä aina vakiona. Tai mallissa olevia dynaamisia ovia ja ikkunoita voi availla klikkaamalla. Dynaamisia komponentteja voi käyttää molemmissa ohjelmaversioissa mutta teko onnistuu vain Pro-versiolla.
  • 3D Mallinnusvarasto. Toisten tekemiä valmiita malleja voi etsiä ja hakea entistä helpommin Google 3D mallinnusvarastosta ja omatekemien mallien julkaiseminen käy myös kätevästi.
  • Sivupohjat. Ohjelmaan voi tallentaa omia suosikkipohjia joihin on määritelty uuden työn tarvitsemat perusasetukset. Kuten tyyli, mittayksikkö ja katselukulma.
  • Paikkatieto. Tarkan paikkatiedon liittäminen malliin on helpotettu.
  • Tekijätiedot. 3D Mallinnusvarastossa julkaistun mallin tekijätiedot yhdistetään nyt Google tiliin. Näin teokset näkyvät tekijän julkisessa profiilissa muiden suurten saavutusten jatkona. Merkittävä yhteisöllisen ulottuvuuden parannus.
  • Käyttöliittymä. Ohjelman yleiseen käytettävyyteen on kiinnitetty huomiota. Kuvakkeita, mittaikkunaa, aloitus- ja avustetoimintoja on paranneltu.
  • Texturet. Mallin pinnoittaminen kuvatiedostolla on tehty helpommaksi ja käytössä on useita uusia ominaisuuksia ja apuvälineitä.
  • Reunaviivojen käytös. Risteävät viivat katkaisevat pinnan nyt automaattisesti useaan osaan.
  • Ruby API. SketchUp Ruby rajapintaa on myös uudistettu.
  • Tyylirakentaja. Pro-versiossa on mukana nyt täysiverinen mallien piirtotyylin teko-ohjelma. Jos joku valmiista tyylimalleista ei miellytä, voi rakentaa ihan ikioman.
  • LayOut 2. Pro-versioon kuuluu uusittu esillepano-ohjelma. Erittäin kätevä ja käytännöllinen toiminto valmiiden mallien hallintaan ja liittämiseen esityksiin ja julkaisuihin.

Google SketchUp Pro 7.

Lisää ohjelman hienouksista kertoo Google SketchUp Blog ja käyttävien kokemuksia ja kommentteja voi lukea SketchUcation yhteisöstä. Käyttöön liittyvää havainnollista video-opastusta taas antavat Google SketchUp For Dummies ja School - SketchUp. Neuvoja ja vinkkejä on helposti saatavilla kaikentasoisille käyttäjille eli jos tekninen piirrustus, suunnittelu ja mallintaminen kiinnostaa edes vain vähäsen, suosittelen kokeilemaan SketchUpia. Se on vänkä ja varsin koukuttava. A great day for 3D. Olen käyttänyt Google SketchUpia versiosta 5 alkaen ja hyvin tyytyväinen tuotteeseen. Ohjelma on täyttänyt toiveet niin, ettei muita kilpailevia ohjelmia ole tarvinnut enää vilkuilla. Kävi aivan samoin, kuin musiikkipuolella Ableton Liven kanssa...

Maistiaiseksi muutama mallikuva SketchUpilla tekemistäni Kuopion lentokenttäalueen rakennuksista:

[SketchUp 7] [Google 3D Warehouse suomeksi]

0 kommenttia:

Lähetä kommentti